Starter

AA Ford Discussion Group relating to the repair and restoration of your AA Ford.
Post Reply
David R.
Posts: 82
Joined: August 17th, 2019, 1:52 pm
Body Type: Chassis
Model Year: 1930
Location: WV

Starter

Post by David R. » October 29th, 2019, 7:18 pm

Working on my starter. I can measure a high resistance (leak) from either insulated brush or contact button to the shell. I thought I would try replacing button insulators and pulling field coils loose and try to insulate them with insulating varnish or sealing wax. What think yee?

KimVanOrder
Posts: 606
Joined: August 11th, 2013, 4:25 pm
Body Type: 82-A Platform
Model Year: 1928
Location: Hamilton, Mich.

Re: Starter

Post by KimVanOrder » October 30th, 2019, 3:31 pm

Sounds like your having fun!!!! Give it a try. we all may learn from this.. :shock:
KVO
Dec. '28 AA

David R.
Posts: 82
Joined: August 17th, 2019, 1:52 pm
Body Type: Chassis
Model Year: 1930
Location: WV

Re: Starter

Post by David R. » November 12th, 2019, 9:17 am

F26A4ED8-E960-4BFC-ABE4-B0FA86F36E21.jpeg
F26A4ED8-E960-4BFC-ABE4-B0FA86F36E21.jpeg (1.35 MiB) Viewed 391 times
[attachment
Now I get no leaks. No reading between brushes and shell.
Sprayed field coils with insulating varnish.

KimVanOrder
Posts: 606
Joined: August 11th, 2013, 4:25 pm
Body Type: 82-A Platform
Model Year: 1928
Location: Hamilton, Mich.

Re: Starter

Post by KimVanOrder » November 13th, 2019, 4:51 pm

So?????? are you taking orders ???????? :lol:


Looks great!!!
KVO
Dec. '28 AA

David R.
Posts: 82
Joined: August 17th, 2019, 1:52 pm
Body Type: Chassis
Model Year: 1930
Location: WV

Re: Starter

Post by David R. » November 13th, 2019, 6:01 pm

Well I haven’t bench tested it yet. Need to pick up a 6volt battery. Cleaned up commutator, it barely fit in my little lathe. I put in new brushes and bushings. Took a while to get new contact button soldered in. I ended up using three heavy copper irons heated on gasoline camp stove. Hope it works!
Starter switch was ‘leaky’ too so new one is on the way. Two new tires showed up today. Water pump needs attention next. Having a ball!
93E917FF-2125-4E0F-84F4-687DF53D197A.jpeg
93E917FF-2125-4E0F-84F4-687DF53D197A.jpeg (1.19 MiB) Viewed 320 times
Last edited by David R. on November 14th, 2019, 4:36 am, edited 1 time in total.

Cschaff63
Posts: 79
Joined: September 14th, 2017, 5:57 pm
Body Type: Dump
Model Year: 1928
Location: Pa

Re: Starter

Post by Cschaff63 » November 14th, 2019, 4:19 am

Nice workmanship!

David R.
Posts: 82
Joined: August 17th, 2019, 1:52 pm
Body Type: Chassis
Model Year: 1930
Location: WV

Re: Starter

Post by David R. » November 14th, 2019, 3:34 pm

Bench tests OK. Gave her a coat of paint. Next to put on bendix and switch and see if she will crank. Battery box ready. Cleaned and primed frame channels in battery area. New battery waiting.

KimVanOrder
Posts: 606
Joined: August 11th, 2013, 4:25 pm
Body Type: 82-A Platform
Model Year: 1928
Location: Hamilton, Mich.

Re: Starter

Post by KimVanOrder » November 14th, 2019, 4:16 pm

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
KVO
Dec. '28 AA

David R.
Posts: 82
Joined: August 17th, 2019, 1:52 pm
Body Type: Chassis
Model Year: 1930
Location: WV

Re: Starter

Post by David R. » November 16th, 2019, 5:16 pm

Starter installed with new switch, new battery and new cables. Works like a new one.
6AF4ABAD-C0F5-4A9B-A28A-891D5CC2848D.jpeg
6AF4ABAD-C0F5-4A9B-A28A-891D5CC2848D.jpeg (584.1 KiB) Viewed 237 times

Post Reply